Oznake

Predložio Saša Svijić

Znam, nije baš originalan predlog, ali…ipak je prvi januar, Nova godina, Beč – Novogodišnji koncert….radost, veselje, ljubav – sve nam to danas sleduje. A i svakog drugog dana 🙂 Pa tako i vesele „pesmice“.

Uživajte!

Bečki simfonijski orkestar,
Herbert fon Karajan, dirigent

Marš

Marš je muzičko delo čija je svrha pratnja u dvodelnom taktu i naglašenom ritmu koji odgovara organizovanom koraku. Često se svira uz svečano kretanje civila, povorke ili u pratnji vojnika. Najčešći izvođači su vojni orkestri. Najvažniji instrumenti za marševe su razni bubnjevi i duvački instrumenti.

U 19. veku marš postje veoma popularan.

Hendl, Beethoven, Šopen i drugi kompozitori pisali su marševe i uključili ih u svoje opere, sonate, simfonije.

Radecki Marš

Posvećen je austrijskom feldmaršalu Jozefu Radeckom.

Prilikom prvog izvođenja, prisutni austrijski oficiri su tapšali i žustro udarali nogama kad god bi se čuo refren. Ta tradicija se prenela do danas i često publika na Bečkom Novogonišnjem koncertu tapše i lupa nogama u ritmu marša. Radecki marš je gotovo uvek poslednje delo na reportoaru na koncertima u Beču prvog januara.

I pored svoje vojničke odlike, njegov ton je više svečan nego marševski. Zbog toga što je feldmaršal Radecki odlučio da ne pogubi Štrausovog sina koji je služio u armiji, Štraus mu je kao izraz zahvalnost posvetio ovaj marš.

Johan Štraus stariji

Johan Štraus stariji (1804. — 1849.) bio je austrijski kompozitor i dirigent. Učio je violinu, vodio je plesni orkestar, bio dirigent plesnih priredbi na bečkom dvoru. Bečkom valceru je dao klasičan oblik i znatno doprineo njegovoj popularnosti. Komponovao više od 150 valcera, od kojih je najpoznatiji „Lorelaj, zvuci Rajne“, veliki broj marševa, među kojima i čuveni „Marš Radecki“, polke, kadrile.

SREĆNA NOVA GODINA!

Ne zaboravi da glasaš!

Advertisements