Oznake

predložio Saša Svijić

London Symphony Orchestra  Claudio Abbado, dirigent

Feliks Mendelson (1809-1847) nemački kompozitor i dirigent. Studirao je na Muzičkoj akademiji u Berlinu. 1835. postaje dirigent Gewandhaus orkestra u Lajpcigu, gde je osnovao i konzervatorijum 1843. Često su ga nazivali „klasikom romantizma“, jer je svoja dela gradio na klasičnim principima, pridržavajući se strože forme nego ostali romantičari.

Uvertira Hebridi, poznata i kao Fingalova pećina, je koncertna uvertira. Inspirisana je pećinom na Stafi, ostrvu u arhipelagu Hebridi koji se nalazi kraj zapadne obale Škotske. Galsko ime pećine u prevodu znači „pećina melodija“. Ovo nije uvertira koja prethodi predstavi ili operi. Komad je samostalno delo – verovatno jedan od najranijih primera onoga što će se kasnije opisivati kao muzička poema.

Završena je 1830. i prvobitno je nazvana Usamljeno ostrvo. Mendelson je kasnije (1832) prepravio delo i preimenovao ga u Hebridi. Bez obzira na to, naslov Fingalova pećina je takođe u upotrebi: na orkestarskim deonicama stoji naziv Hebridi dok je partituru označio kao Fingalova pećina.

Sa svog putovanja po Škotskoj Mendelson je poslao razglednicu svojoj porodici sa uvodnom temom uvertire napisanoj na njoj. U poruci sestri Fani napisao je „Da bi shvatila kako su Hebridi izuzetno uticali na mene, šaljem ti temu koja mi je tamo došla na pamet“.

Vode oko Hebrida su poznate kao opasne i olujne, i plovidba njima ume da bude prilično teška. Kroz uvertiru Mendelson dočarava osećaj te velike misteriozne snage koja okružuje ostrva, kao i rušilački okean i usamljene krikove galebova.

Na koncertu na kome su Hebridi premijerno izvedeni, na programu je bila i Uvertira za San letnje noći.

Original rukopisa se čuva u Oksfordskoj Bodleian biblioteci.

Ne zaboravi da glasaš! „Oceni“ kompoziciju zvezdicama!

Advertisements