Oznake

 Rovshan Mamedkuliev, gitara

Mario Castelnuovo – Tedesco (1895 – 1968) je bio jedan od najplodnijih italijanskih kompozitora u prvoj polovini XX veka. Dokazao se kao kompozitor u nekoliko žanrova, uključujući kamernu muziku, vokalnu, operu, muziku za instrumente sa klavijaturama, gitaru i orkestarska dela. Otišao je iz Evrope 1939. godine, bežeći od Nacističke pretnje. Do kraja života boravio je u Americi, uglavnom komponujući muziku za filmove.
Na njegovu muziku uticalo je dosta stilova, uključujući impresionizam, neoklasicizam, i serijalizam, na kratko. Ali, on nije bio voljan da se svrsta ni u koji stil,ni da prihvati bilo koji žanrovski trend ili filozofiju. Kasnija dela, naročito nakon njegovog angažmana u filmskoj industriji, pripadaju neoromantizmu.

Neka od njegovih dela:

za klavir – Fantazija i fuga Baba, rapsodije, sonata…
koncerti – za violinu, za violončelo, za klavir, za gitaru…
uvertire – Ukroćena goropad, Mletački trgovac, San letnje noći, Julije Cezar…
opere – Mandragola (po Makijaveliju) i Aucassin et Nicolette ( po srednjevekovnoj francuskoj igri)
– mimički oratorijum Bako u Toskani
– komponovao je sve Šekspirove pesme (12 svezaka)

Njegov možda najtrajniji doprinos pripada literaturi za gitaru. Virtuoza Andreasa Segoviju je upoznao 1932. i za njega je napisao Prvi koncert za gitaru. Napisao je još jedan koncert za jednu, jedan za dve gitare, i još stotinjak ostalih komada za ovaj instrument.

Ne zaboravi da glasaš! „Oceni“ kompoziciju zvezdicama!

Advertisements