Oznake

,

predložio Ognjen Vuletić

Najpoznatije izvođenje:

 Marija Kalas

Jednog divnog dana je najpoznatija arije iz Madam Baterflaj, opere Đakoma Pučinija, i uopšte sopranskog repertoara. Opera je napisana u tri čina, na libreto Luiđa Ilike i Đuzepea Đakoza. Premijera opere bila je 1904. u Milanskoj skali, u dva čina. Doživela je loše kritike, te je Pučini napravio neke promene i drugi čin podelio na dva. Iste godine, opera je izvedena u Breši i postigla je ogroman uspeh. Njena popularnost traje sve do danas, a sajt Operabase ju je rangirao kao 8. najizvođeniju operu na svetu.

Radnja se odvija u japanskom gradu Nagasakiju, početkom 20. veka. Mladi poručnik američke mornarice po imenu Pinkerton ženi se petnaestogodišnjom japankom Čo Čo San. Na venčanju Pinkerton razgovara sa američkim konzulom hvaleći lepotu svoje neveste, ali iznosi i mišljenje da se sreća može naći samo u svojoj zemlji. Konzul savetuje Pinkertona da Japanka neće shvatiti venčanje kao prolaznu avanturu, a u toku obreda dolazi nevestin ujak Bonza i prekida veselje izjavom kako je mlada izdala svoju veru prelaskom u hrišćanstvo. Pinkerton ga izbacuje napolje.

Tri godine kasnije Čo Čo San poznata sad i kao Madam Baterflaj, još uvek gaji nadu da će joj se muž vratiti. S druge strane Pinkerton joj preko konzula šalje malo novca za osnovne potrebe, što opet nije dovoljno, pa ona sa detetom živi u siromaštvu. Podvodač Goro nudi joj priliku da pređe da živi u domu bogataša Jamadarija kao bivša gejša, ali ona to odbija. Kada joj Konzul Šarples bude rekao da se Pinkerton verovatno nikad neće vratiti, Madam Baterflaj ostaje preneražena govoreći da joj u tom slučaju ostaje samo samoubistvo ili vraćanje predhodnom životu kao gejša. Pinkerton ipak dolazi u Japan,  na opšte zadovoljstvo Madam Baterflaj koja oblači venčanu haljinu i sa sinom dočekuje muža. Pinkerton pak dolazi sa svojom američkom ženom u nameri da odvedu sa sobom sina Goroa. Tek tada Čo Čo San shvata da joj se muž nikad neće vratiti i slomljenog srca pristaje da preda sina ali samo lično ocu. Dirljivo se oprašta od deteta i izvršava harakiri. Iz daljine se čuje kako Pinkerton peva njeno ime.Ćao svima! Ja sam Ognjen, idem u II to!

Ne zaboravi da glasaš!

Advertisements