Oznake

gitaru svira Andres Segovia

Hoakin Rodrigo ( 1901 — 1999) je bio španski kompozitor i pijanista.
U trećoj godini je oslepeo nakon što je oboleo od difterije. Po njegovim rečima, upravo ga je gubitak vida usmerio ka muzici. Sa osam godina je počeo uči solfeđo, violinu i klavir. U šesnaestoj godini je započeo studije harmonije i kompozicije na Konzervatorijumu u Valensiji. Prve kompozicije (Svita za klavir, Dve skice, Svita za klavir i violinu i Sicilijana, za violončelo) napisao je 1923. Dobio je nagradu na nacionalnom takmičenju za delo Pet dečjih komada, koje je kasnije izvedeno u Parizu. Od početka svoje karijere Rodrigo je svoja dela pisao Brajevom azbukom, koja su kasnije transkribovana za izdavanje.
Godine 1927. Rodrigo se preselio u Pariz da bi se upisao na École Normale de Musique, gde je pet godina studirao kod Pola Dukasa. Rodrigo je komponovao Oproštajnu sonatu, napisanu za klavir, u čast svog učitelja Pola Dukasa koji je preminuo 1935. Nastavio je sa studijama u Parizu, takođe radeći u Nemačkoj, Austiji i Švajcarskoj. Godine 1939. vratio se za stalno u Španiju.
U Barseloni je 1940. godine premijerno izvedeno njegovo najpoznatije delo, Koncert za Aranhues, za gitaru i orkestar, primer ličnog muzičkog izraza i delo koje je steklo međunarodnu slavu. Od tog trenutka, Hoakin Rodrigo aktivno učestvuje u umetničkim, kreativnim i akademskim aktivnostima.
Posebno je usavršio solo pesmu svojim delima Himna supruzi i Četiri ljubavna madrigala.
Godine 1983. nagrađen je Nacionalnom muzičkom nagradom Španije, a 1991. španski kralj Huan Karlos I dodelio mu je titulu Markiza vrtova od Aranhuesa. Pet godina kasnije uručena mu je Nagrada Princa od Asturije za „njegov izvanredan doprinos španskoj muzici u koju je uneo nove impulse kako bi je učinio univerzalnom“. Iste godine je primio Zlatnu medalju Sagunta, Veliki krst Građanskog reda za društvenu solidarnost i Zlatnu zvezdu Grada Madrida. Francuska vlada ga je 1998. počastvovala titulom Komandira umetnosti i književnosti, a nedugo zatim je primio nagradu za najboljeg autora klasične muzike koju dodeljuje Društvo autora i izdavača. Iste godine dodeljena mu je Počasna medalja Međunarodnog univerziteta Menendes Pelajo, a sledeće godine Zlatna medalja Festivala u Granadi.

preuzeto sa Vikipedije

Uživaj!
Saša

Advertisements