Oznake

Memorijal „Isidor Bajić“ osnovan je 2002. godine sa idejom da se promovišu klavir, pijanizam, muzička kultura, pedagogija, izdavaštvo, nova saznanja, stalna potreba za usavršavanjem, razmenjivanje profesionalnih iskustava – vrednosti koje je negovao i visoko vrednovao Isidor Bajić, kompozitor, dirigent, pedagog, izdavač, pisac muzičkih udžbenika i osnivač novosadske Muzičke škole.
U čast Isidora Bajića, a na korist oko 1000 dosadašnjih učesnika, Memorijal „Isidor Bajić“ traje jednu deceniju i doživljava svoje šesto izdanje.
Osnovna misija Memorijala je darivanje prilike mladim pijanistima da se orijentišu na svom umetničkom putu. Vrsni umetnici i stručnjaci raznih profila,  poklanjaju mladima svoje vreme, znanje i iskustvo, stimulišući ih i inspirišući da pronađu sopstveni umetnički smisao. Memorijal „Isidor Bajić“ jeste internacionalna pijanistička manifestacija posvećena učenicima i studentima klavira, klavirskim pedagozima, pijanistima, eminentnim muzičkim umetnicima i svim zainteresovanim licima. U njegovom sadržaju su objedinjena predavanja, promocije, resitali, kursevi i drugi oblici prezentacija iz oblasti muzike i pijanizma (najpre kao Otvoreni pijanističko-pedagoški forum, a sada kao Svetska konferencija klavirskih pedagoga) i, kao odvojeni segment, Pijanističko takmičenje Memorijala „Isidor Bajić“ (09-19. mart 2012) koje ove godine okuplja oko 250 učesnika  iz 29 zemalja sveta!

Linzi Pan, Kina

Laureat 3.Memorijala „Isidor Bajić“

snimak traje oko sat vremena 🙂

Linzi Pan je rođena 1994. godine. Kada je imala pet godina počela je da uči klavir kod prof. Wang Peihua, a kada je napunila osam godina pohađala je časove kod prof. Xiao Mei, profesora saradnika u Umetničkoj školi Shenzhen. Tokom ovog perioda Linzi Pan je pokazala svoj muzički talenat i učestvovala na Nacionalnom takmičenju mladih pijanista Xing Hai Cup, gde je osvojila treće mesto. U maju 2003. godine, primljena je u Umetničku školu Shenzhen, na klasu profesora Dan Zhaoyia, pod čijim vođstvom se njen muzički talenat brzo razvio. Pan Linzi je bila jedan od članova „Omladinske koncertne trupe pijanista Shenzhena“, sa kojima je izvela preko 20 koncerata u 15 gradova širom Kine. U 2005. godini posetila je Kanadu i SAD kao jedan od članova „Trupe mladih muzičkih ambasadora škole Shenzhen“, i učestvovala na „Festivalu kineske kulture“ u SAD. Jedan od najznačajnijih događaja na toj turneji je bio nastup u Kenedi Centru umetnosti u Vašingtonu.

Od 2004. godine, Linzi Pan je mnogo puta nastupala kao solista sa Simfonijskim orkestrom Guangzhoua, Simfonijskim orkestrom Shenzhena i Poljskim kvartetom. U dvanaestoj godini je izvela svoj prvi uspešni solo resital u Shenzhenu.

U poslednje tri godine, Linzi Pan je učestvovala na mnogobrojnim takmičenjima na kojima je osvojila brojne nagrade, među kojima su: prvo mesto na Međunarodnom azijskom Šopenovom pijanističkom takmičenju (2004); zlatnu medalju i specijalnu nagradu “YITIAN” na Finalnom takmičenju u Japanu (2005); prvo mesto na Omladinskom muzičkom takmičenju Azije (2006); prvo mesto i nagradu za izvođenje kineske kompozicije na Drugom nacionalnom klavirskom kupu KAWAI (2007); prvo mesto, kao i izbornu nagradu za izvođača za Šopenov Rondo op. 73 i Danses Andalouscs Manuela Infantea na VIII Grigovom međunarodnom takmičenju pijanista (2007).linzi_pan

Tekst je preuzet iz programske knjižice 4. Memorijala.

Uživaj!
Saša

Advertisements