Oznake

Predrag Jovanović, Srbija

Laureat Prvog Memorijala „Isidor Bajić“ 

Predrag Jovanović (1986) rođen je u Vranju. Počeo je da svira klavir sa devet godina. Osnovnu muzičku školu završio je u rodnom gradu, u klasi prof. Snežane Mitić, a srednju muzičku školu u klasi prof. Milice Vasiljević u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Svetlane Bogino. Zaposlen je kao profesor klavira u MŠ „Dr. Miloje Milojević“ u Kragujevcu.
Usavršavao se na majstorskim kursevima koje su vodili profesori Sijavus Gadžijev, Aleksandar Serdar i Dirian Leljak. Povodom desetogodišnjice Majstorske škole EPTA-Srbija u Subotici, izabran je za jednog od deset najboljih polaznika škole od njenog osnivanja.
Dobitnik je brojnih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu:
Specijalna nagrada na takmičenju „Mihajlo Vukdragović“, III nagrada na Međunarodnom takmičenju u Košicama (Slovačka), Laureat „Mocart-List“ takmičenja EPTA – Srbije, Laureat, I nagrada i Nagrada publike na Prvom Memorijalu „Isidor Bajić“, III nagrada na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Bukureštu i Laureat takmičenja „Gradus ad Parnassum“:

Iz publikacije Najbolje u nama – Memorijal „Isidor Bajić“

Stefan RakićSrbija

Laureat Četvrtog Memorijala „Isidor Bajić“ za A/B kategoriju stefan_rakic

Stefan Rakić je rođen u Šapcu 24. marta 1989. godine. Od svoje šeste godine započinje muzičko obrazovanje u klasi prof. Goare Lazić u Muzičkoj školi “Mihailo Vukdragović” u Šapcu. Trenutno je student IV godine klavira u klasi prof. Svetlane Bogino, učenice čuvenog pijaniste i pedagoga Leva Oborina.
Učestvovao je na majstorskim kursevima koje su vodili profesori Svetlana Bogino, Vladimir Ogarkov, Konstantin Bogino, Jean Efflam Bavouzet, Diane Andersen, Kemal Gekić, Avedis Kouyoumdjan, Martin Hughes. Nastupao je u okviru festivala “Novosadsko leto” u Gradskoj kući u Novom Sadu,u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu, kao i širom Srbije, Italije, Slovenije i Austrije.
Dobitnik je brojnih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu od kojih se izdvajaju: Specijalna nagrada i Laureat na Republičkom takmičenju (Beograd 2003,2005 god.); I nagrada na takmičenju “Gradus ad Parnassum” (Kragujevac 2003 god.); Specijalna nagrada na Festivalu muzičkih škola (Čačak 2003 god.); I nagrada na Međunarodnom takmičenju “Festival musica in Laguna” (Kjođa, Italija 2004 god.) gde je prvi put nastupio sa orkestrom; Specijalna nagrada na takmičenju Festival mladih pijanista (Šabac 2006 god.); I nagrada, Specijalna nagrada “O.Mesijan” i Laureat A i B kategorije na Četvrtom Memorijalu “Isidor Bajić” (Novi Sad 2008 god.); polufinalista Internacionalnog takmicenja u San Marinu (2008 god.).
Dobitnik je stipendije za učestvovanje na letnjem kursu “International sommerakademie PragWienBudapest”(Austria 2009) kao i Nagrade za najbolje izvođenje na tom kursu.

Tekst preuzet iz programske knjižice V Memorijala.

Monika Ruth Vida, Mađarska

Laureat Petog Memorijala „Isidor Bajić“ za A/B kategoriju

Mlada mađarska pijanistkinja Monika Ruth Vida, laureat u A kategoruji V pijanističkog takmičenja Memorijala „Isidor Bajić“, prva muzička znanja sticala je u Muzičkoj školi „Jardanyi Pal“ u klasi pofesorke Erike Beht. Trenutno je učenica profesora Gabora Ekharta u okviru Specijalne škole za istaknute mlade talente pri Muzičkoj akademiji „Franc List“. Monika Rut Vida je aprila 2011. godine osvojila II nagradu na EPTA – Međunarodnom takmičenju mladih pijanista (Osijek, Hrvatska). Na Međunarodnom takmičenju „Šopen + …“, održanom 2008. godine u Budimpešti (Mađarska), Monika je osvojila II nargadu i specijalnu nagradu za najbolje izvođenje dela Bele Bartoka. Iste godine na Nacionalno pijanističkom takmičenju „Bala Bartok“ osvojila je maksimalnih 100 bodova i ponovo specijalnu nagradu za najbolju interpretaciju dela Bele Bartoka. U tom trenutku, Monika je bila jedini učesnik koji je na ovom takmičenju dobio maksimalni broj bodova.
Od 2008. godine Monika je član „Fondacije SOS talenti“ kojom rukovodi istaknuti muzički pedagog Mišel Sonji. Cilj ove fondacije je stipendiranje mladih talenata i njihovo predstavljanje na međunarodnim muzičkim festivalima.
Često koncertira kao solista ili član kamernih ansambala.

Iz publikacije Najbolje u nama – Memorijal „Isidor Bajić“

Na žalost, ovoga puta ostaćemo uskraćeni za sninke izvođenja Stefana Rakića i Monike Rut Vide. Nisam našao ni jedan snimak njihovih izvođenja na Youtube-u. Ostaću vam dužan do neke sledeće prilike.

Uživajte!
Saša

Advertisements