Oznake

svira Shura Cherkassky

Jean-Philippe Rameau (Žan-Filip Ramo) (1683. – 1764.) je jedan od najznačajnih predstavnika francuskih kompozitora baroka. Zamenio je Jean-Baptiste Lullya , kao dominantna ličnost francuske opere.
Ramoov otac je bio orguljaš katedrale u Dijonu i svog je sina učio sviranju na klavijaturama (čembalo) od najranijeg detinjstva. Pohađao je jezuitsku školu. Međutim, pre nego što je Rameau zaključio da je muzika njegovo polje rada, interesovao se za učenje prava.  1722. je u Parizu objavio Traité de l’harmonie, što mu je donelo veliku popularnost. Dotada je kao kompozitor bio poznat samo po kompozicijama za čembalo i kantatama.
Posle smrti François Couperina 1733 , bio je vodeći francuski kompozitor. Od tada  se posvetio komponovanju prvenstveno opera, od kojih je prva bila Hippolyte et Aricie. Zatim je napisao operu-balet Les Indes galantes (Galantna Indija)
Ramo je imao razne pokrovitelje, posebno finansijera La Pouplinière. Kretao se intelektualnim krugovima. 1745. postavljen je za kraljevskog orkestarskog kompozitora.
Kad je preminuo 1764. godine, bio je široko poštovan i cenjen, iako je važio za ‘’povučenu’’ osobu.

Advertisements