Oznake

svira Evgeny Kissin

 Rekli su o Šopenu

 Marsel Prust

Vijugave i predugačke Šopenove rečenice, tako slobodne, tako gipke, tako opipljive, koje počinju time što traže i oprobavaju svoje mesto izvan i daleko od pravca koji su imale na početku, veoma daleko od tačke do koje bi se moglo očekivati da će stići, a koje se ovom maštovitom igrom služe samo da bi se vratile još odlučnije,  s predumišljajem i određenije, kao kristal koji rezonira dok se ne rasprsne, da vas pogode u srce.

Žorž Sand

Šopenov genij najdublji je i najbogatiji osećanjima i emocijama od svih koji su postojali. On je učinio da jedan jedini instrument progovori jezikom beskonačnosti. On je znao da rezimira uzvišene poeme, drame kojima po snazi nema ravnih,a nikada mu nisu bila potrebna velika materijalna sredstva da bi iskazao svoju genijalnost. Doći će dan…kada će ceo svet znati da je ovaj genije, isto tako veliki, kompletan i učen kao najveći majstori kojima je bio sličan, sačuvao individualnost još osobitiju od Bahove, snažniju od Betovenove i dramatičniju od Veberova. On je istovremeno jedinstvo ove trojice, a ipak i on sam, tj. Istančenijeg ukusa, gordiji u veličini, bolniji u patnji. Jedini je Mocart iznad njega, jer Mocart ima mirnoću zdravalja,e prema tome i puniji život.

Andre Žid

Šopen predlaže, pretpostavlja, insinuira, obrlaćuje, ubeđuje; on skoro nikad ne tvrdi. A mi njegovu misao utoliko bolje čujemo ukoliko je ona prikrivenija.

Advertisements