Oznake

Žorž Bize (1838 — 1875) je bio francuski kompozitor i pijanista. Njegovo najpoznatije delo je opera „Karmen“.
Rođen je u Parizu pod imenom Aleksandar Cezar Leopold Bize (Alexandre-César-Léopold Bizet), ali ubrzo posle krštenja dobija ime Žorž po kome će ostati poznat i do današnjih dana. Kao čudo od deteta biva primljen u prestižni Pariski muzički konzervatorijum, sa nepunih deset godina, gde je učio klavir i kompoziciju i tamo redovno dobijao nagrade za svoja dela.
Godine 1857. dobio je nagradu od Žaka Ofenbaha za operu „La docteur Miracle“ i tako osvaja školarinu za nastavak učenja. U skladu sa pravilima školarine, studije je pohađao u Rimu tri godine. Tamo je i napisao jednu od svojih poznatih opera „Don Procopio“. Osim te tri godine u Rimu, Bize je proveo ceo svoj život u Parizu.
Po završetku studija vratio se u Francusku i nastavio da komponuje. Godine 1863. napisao je operu „Lovci na bisere“ (Les pêcheurs de perles) za pozorište „Lyrique“. Tokom ovog vremena Bize je takođe napisao i dela „La jolie fille de Perth“, poznatu „L’arlésienne“ (napisana kao muzika za predstavu) i kompoziciju za klavir „Dečije igre“ (Jeux d’enfants). Takođe je napisao i romantičnu operu „Djamileh“, koja se i danas vidi kao prethodnica opere „Karmen“. Bizeova prva simfonija, „Simfonija sa visokim C“, napisana je u Pariskom konzervatorijumu kada je Bizeu bilo 17 godina, i to kao školski zadatak. Otkrivena je tek 1935. u arhivama biblioteke muzičkog konzervatorijuma. Posle svog prvog izvođenja, odmah je proglašena za  remek-delo tada mladog kompozitora.
Najpoznatije delo Žorža Bizea je svakako „Karmen“ iz 1875. koja je zasnovana na romanu koji je napisao Prosper Merime. „Karmen“ nije odmah postigla uspeh, i Bize je bio razočaran, ali za utehu pohvala je brzo došla od kolega kompozitora kao što su Kamij Sen-Sans, Petar Iljič Čajkovski i Klod Debisi, koji su odmah prepoznali njenu lepotu. Ubrzo je i publika počela da deli isto mišljene, i „Karmen“ postaje jedna od najpopularnijih opera u istoriji.
Bize je dugo patio od angine pektoris, i nije stigao uživati u slavi koju mu je donela „Karmen“. Samo nekoliko meseci posle prvog izvođenja, na svoju šestu godišnjicu braka, sa svojih 36 godina, preminuo je. Pokopan je na groblju „Per Lašez“ u Parizu.

Uživaj!
Saša

Advertisements