Oznake

sviraju: Daniil Shafran (violončelo) i Anton Ginzburg (klavir)

Enrique Costanzo Granados y Campiña (1867 – 1916) je bio španski kompozitor i pijanista.
Studirao je kompoziciju kod Filipea Pedrela i nastupao kao pijanista. Od 1901. predavao je na Akademiji Granados, muzičkoj školi koju je osnovao u Barseloni.
Granados nastavlja tradiciju svojih prethodnika koji su na osnovama španskog muzičkog folklora stvarali velika muzička djela. Najveći dio kompozicija posvetio je klaviru, jer je i sam bio odličan pijanista. Kao Mocart, Mendelson, Debisi, List i Šopen, tako i Granados izvodi svoja djela. U mnogim djelima Granadosa osjeća se uticaj ritmičkih kombinacija i ornamenata koji su muzička odlika Mavara i Arapa. Ova specifičnost prisutna je u svim solo pjesmama, kao i u djelima kamerne muzike. Pored velikog broja klavirskih djela Granados je sa velikim uspjehom pisao simfonijske poeme, svite i veliki ciklus solo-pjesama.
Njegova slava počiva na kamernoj sviti Gojeskas (1911). Istoimena njegova opera uspešno je izvođena u Metropoliten operi. Na povratku u Španiju sa ove predstave, Granados se utopio kada je u kanalu Lamanš njegov brod torpedovala nemačka podmornica.

Uživaj!
Saša

Advertisements