Oznake

klavir svira Krystian Zimerman

George Gershwin (1898. – 1937.) je bio američki kompozitor.

Postao je slavan i bogat već u ranoj mladosti, komponujući zabavnu i plesnu muziku. Na klaviru je prvo naučio da svira popularne melodije, a tek kasnije je upoznao dela Baha, Lista, Debisija i drugih. S 15 godina je svirao popularne pesme u prodavnici nota, a ubrzo je i sam počeo da ih piše. Prvi veliki uspeh bila je pesma Swanee ,koju je pevao popularni Al Jolson (glavni junak prvog zvučnog filma). Dvadesetih i tridesetih godina je zajedno s bratom Ajrom, koji je pisao stihove, komponovao brojne brodvejske mjuzikle kao što su Lady,be good, Funny face, Of Thee I Sing. Mnoge pesme iz njegovih mjuzikla postale su evergreen-melodije. Svetsku slavu postigao je Rapsodijom u plavom (1924), za klavir i orkestar. Ova kompozicija je najpoznatiji primer simfonijskog džeza,u kojem su spojeni jazz i klasična muzika. Kroz njegovo stvaralaštvo je američka muzika dobila vlastiti stil, različit od evropskog. Autor je prve američke opere – Porgy i Bess.

Tri preludijuma su kratki komadi za klavir. To su primeri američke klasične muzike sa početka XX veka, na koju je uticao džez. Prvi put su izvedeni 1925. godine. Svirao ih je sam Geršvin.
Geršvin je prvobitno planirao da napiše 24 preludijuma. Međutim, od sedam napisanih, javno je izvedeno samo pet (objavljena su samo tri, a dva su prerađena za violinu i klavir i objavljena pod nazivom Short Story).

Uživaj!
Saša

Advertisements