Oznake

,

Uvertiru izvodi Državni simfonijski orkestar Tatarstana, diriguje Fuat Mansurov

Orkestarska uvertira RIMSKI KARNEVAL, opus 9. Hektora Berlioza, veoma je popularan i svuda u svetu rado izvođen simfonijski komad. Tematski materijal je uzet iz uvertire za Berliozovu operu ’’Benvenuto Čelini’’, koja u dva velika čina obrađuje neke fragmente iz života slavnog Italijanskog vajara iz XVI veka, Benvenuta Čelinija, u vreme kada je izvajao čuvenog Perseja koji likujući diže uvis odsečenu glavu Meduze. Berliozova uvertira za ’’Čelinija’’ u deset minuta efektne muzike, opisuje atmosferu karnevalske vreve, a u središnjem ’’Largetu’’, donosi obradu arije Kardinala ’’Za sve grehe – pun oproštaj’’. Uvertira za operu obiluje efektnim, praštavim melodijskim idejama.

Rimski karneval se zasniva na tematskom materijalu ove uvertire. 

Brzi i svečani uvod, zasniva se na horu ’’Dođite građani Rima’’. Zatim nastupa engleski rog sa temom ljubavne scene Čelinija i Tereze. Sledi repriza ove teme koju donose viole i flaute i ona se razvija u jednu od najlepših Berliozovih muzičkih misli.

Ova uvertira je najbolja i najpoularnija od svih uvertira koje je Berlioz komponovao (ukupno ih ima sedam). Orkestracija je izrazito gusta, a melodika je blistava i virtuozna.

Uživaj!
Saša

Advertisements