Oznake

,

23.04.2013.

Nomus 2013.
svečano otvaranje Festivala
Sinagoga, 20,00
VOJVOĐANSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR
dirigent: Berislav SKENDEROVIĆ
solista: DA SOL KIM, klavir (Južna Koreja)
*pobednik 12. Takmičenja „Geza Anda“ 2012. (Cirih)

program: List, Vagner

DA SOL KIM, klavir, Južna Koreja
U današnjoj generaciji mladih pijanista, 24-godišnji Južnokorejac je jedan od najuzbudljivijih talenata. Nedavno je doživeo veliki uspeh interpretirajući Betovenov Drugi klavirski koncert uz lajpciški Simfonijski orkestar MDR-a (Mitteldeutscher Rundfunk) i Mihaela Zanderlinga (Michael Sanderling). S Berlinskim kamernim orkestrom Da Sol je debitovao u sali Berlinske filharmonije, a redovno gostuje s Nemačkom gudačkom filharmonijom. U leto 2011. očarao je publiku Međunarodnog pijanističkog festivala u Rok Danteronu (La Rok d’Anteronu), a potom i posetioce Međunarodnog pijanističkog festivala za mlade umetnike na jezeru Konstanca iste godine, kada je svirao solističku partiju u Trećem klavirskom koncertu Sergeja Rahmanjinova. Juna 2012, kao učesnik 12. Takmičenja „Geza Anda“, nastupio je u ciriškoj dvorani „Tonhale“ (Tonhalle) uz pratnju orkestra „Musikkollegium“ iz Vintertura, pod vođstvom čuvenog Teodora Gušlbauera (Theodor Guschlbauer), a potom, kao finalista istog takmičenja, i s ciriškim Orkestrom Tonhalea kojim je dirigovao David Cinman (Zinman), s kojim je izvodio Rahmanjinovljev Koncert za klavir i orkestar broj 3.

BERISLAV SKENDEROVIĆ, dirigent
Direktor je i šef – dirigent Vojvođanskog simfonijskog orkestra i jedan od vodećih umetnika u muzičkom životu Vojvodine, a od 2007. do maja 2009. godine bio je i direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta. Godine 2001. osniva Vojvođanske simfoničare, kao reprezentativni orkestar AP Vojvodine, koji odlukom Vlade i Parlamenta A. P. Vojvodine, nakon jedne decenije uspešnog delovanja, februara 2011. godine postaje institucija. U ulozi gosta – dirigenta Berislav Skenderović je nastupao s vodećim orkestrima u Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Litvaniji, Grčkoj, Rusiji, Ukrajini, Italiji, Portugalu, Češkoj, Meksiku, Kanadi, Čileu, Argentini, Brazilu, Koreji, SAD, uključujući i uspešan koncert u prestižnoj dvorani „Isak Štern“ njujorškog Karnegi hola. Tokom bogate karijere učestvovao je i na svim velikim jugoslovenskim festivalima, poput Muzičkog bijenala u Zagrebu, Tribine kompozitora u Opatiji, Dubrovačkih letnjih igara, Splitskog leta, KotorArta, Nomusa, te snimao za više radio i televizijskih stanica.

VOJVOĐANSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR
Orkestar je osnovan 2001. godine na inicijativu maestra Berislava Skenderovića, kao reprezentativni sastav AP Vojvodine, pod nazivom Vojvođanski simfoničari. Za devet godina postojanja, organizovan po principu ansambla „stađone“ (staggione), ostvario je 70-ak koncerata, dostigavši značajan nivo muziciranja i dobre interpretativne standarde. Od renomiranih gostujućih umetnika međunarodne muzičke scene s kojima je sarađivao, važno je spomenuti maestre kao što su Saulijus Sondeckis, Marko Parizoto, Mats Liljefors, Markus Pošner, Ližija Amadio, Filip Piket, Frančesko la Vekija, Bundit Ungrangse, Mladen Tarbuk, te atraktivne soliste među kojima su bili Valerij Ojstrah, Martin Kefler, Aleksandar Madžar, Kristof Berner, Nemanja Radulović, Roman Simović, Stefan Milenković, Anjelo Deziderio, i još niz takođe izvanrednih interpretatora. Prepoznajući i uvažavajući tokom godina značaj delovanja Vojvođanskih simfoničara kao jedinog takvog ansambla u pokrajini, koji je svojim umetničkim nivoom zaslužio definitivno statusno uobličenje u profesionalno orkestarsko telo, Vlada APV i Parlament doneli su krajem 2010. godine odluku kojom je orkestar postao pokrajinska institucija. Od februara 2011, u 10. godini postojanja, ansambl deluje pod nazivom Vojvođanski simfonijski orkestar, ponovo s šefom – dirigentom Berislavom Skenderovićem, sada imenovanim i na funkciju direktora orkestra.

Preuzeto sa Muzička omladina Novog Sada

nomus


Uživaj!

Saša

Advertisements