Oznake

,

Purcell – Chaconne

Prokofiev: Ouverture on Hebrew Themes

Elanor Rigby

27.04.2013.

Nomus 2013.
Gradska kuća, 19,30
KVARTET „BRODSKI“ (Velika Britanija)

Danijel Rouland, violina – Jan Belton, violina
Pol Kasidi, viola – Žaklin Tomas, violončelo
program: Britn, Elgar, Persl

KVARTET „BRODSKI“
Jedan je od najpoznatijih i najboljih gudačkih kvarteta na svetu. Svoje majstorstvo i ljubav prema muzici ansambl iskazuje izvanrednim izvođenjima tradicionalnog repertoara za gudački kvartet koji obuhvata dela Hajdna, Betovena, Šuberta i Čajkovskog, ali i Šostakoviča, Bartoka, Britna, Respigija i još mnogih, stilski različitih autora. Kvartet „Brodski“ je isto tako poznat i po pionirskom radu s umetnicima različitih žanrova, uključujući pevače Elvisa Kostela, Stinga, Pola Makartnija, Ane Sofi fon Oter i Bjork, kao i instrumentaliste Majkla Kolinsa, Martina Roska, Aleksandra Bejlija, Tundea Džegedea, pozorišnu trupu „Complicite“ i islandskog pesnika Sjona. Brojne saradnje sa slavnim kompozitorima poput Džona Tavenera, Vitolda Lutoslavskog, Petera Skaltorpa, Đanga Bejtsa, Seli Bimiš, Dejva Brubeka i Pitera Maksvela Dejvisa dale su kvartetu neverovatnu priliku da inspirativno utiču na stvaranje novih dela za gudački kvartet. Glavna pokretačka snaga i tajna uspeha ansambla leži upravo u strasti s kojom njegovi članovi prihvataju „svaku dobru muziku“, a svežina pristupa interpretaciji i entuzijazam, ne napuštaju ih ni u četvrtoj deceniji delovanja. Bogatu diskografiju ostvarili su za velike izdavačke kuće, a od 2005. i za sopstveni „Brodski rekords“. Od 2012. započeli su novu ekskluzivnu saradnju s kućom „Čandos rekords“.
Nedavno su za izuzetan doprinos inovacijama u radu primili odličje Kraljevskog filharmonijskog društva Velike Britanije.
S posebnim interesovanjem se očekuju i brojna izvođenja Britnovih kvarteta kojima u tekućoj 2013. godini obeležavaju 100-godišnjicu kompozitorovog rođenja.
Predavali su na brojnim međunarodnim kursevima za kamernu muziku, kao i u nekoliko muzičkih ustanova, uključujući i Univerzitet u Kembridžu. Trenutno vode međunarodnu klasu za kamernu muziku na Kraljevskoj škotskoj muzičkoj i dramskoj akademiji, a primili su i počasne doktorate na Univerzitetu u Kentu i Univerzitetu u Tisajdu.
Izuzetni umetnici sviraju, razume se, i na majstorskim instrumentima. Danijel Rouland na violini „lorenzo storiori“ (Kremona, 1793), Jan Belton na instrumentu „gio. paolo maggini“ iz 1615, Žaklin Tomas na violončelu „thomas perry“ iz 1785, a Pol Kasidi na violi „la delfina“ iz 1720. godine.

sa Muzička omladina Novog Sada

nomusUživaj!

Saša

Advertisements