Izvođači: Beogradska filharmonija pod dirigenstkom palicom Muhaja Tanga.

25.04.2013.

Nomus 2013.

Sinagoga, 19,30
BEOGRADSKA FILHARMONIJA
dirigent: Muhai TANG (Kina)

program: Smetana, Rihard Štraus

BEOGRADSKA FILHARMONIJA
Danas je Beogradska filharmonija jedan od najboljih orkestara u regionu, po mnogima i jedna od najuspešnijih institucija kulture u Srbiji. Sezonu 2011/2012. započela je još 27. avgusta u Dubrovniku, gde je upravo pod dirigentskim vođstvom slavnog Mehte otvorila festival „Julijan Rahlin i prijatelji“, da bi u decembru otputovala na dvonedeljnu turneju po Italiji, na kojoj je održala 13 koncerata propraćenih ovacijama. Na čelu ansambla već deset godina je Ivan Tasovac, najmlađi direktor u njegovoj istoriji, s kojim je 2001. godine započelo i novo poglavlje u istoriji ovog vrednog umetničkog kolektiva. Pa, ako se od tada filharmonija po mnogo čemu može poistovetiti s njenim rukovodiocem, onda je jasno i zašto je on po izboru kolegijuma nedeljnika Vreme izabran za ličnost 2011. godine. U obrazloženju nagrade stoji da je „Ivan Tasovac tokom 2011. unapredio Beogradsku filharmoniju kao značajan deo srpske kulture. U vreme opšte, pa i kulturne krize, Beogradska filharmonija postala je prepoznatljiva širom regiona Evrope, a Tasovac je uspeo da jedan oblik elitističke institucije približi široj javnosti“.
Orkestar je osnovan 1923, u vreme kada su gotovo svi evropski gradovi uveliko imali svoje filharmonije. Osnivač ansambla, prvi direktor i šef – dirigent bio je Stevan Hristić, jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora i dirigenata. Na mestu umetničkih rukovodilaca tradiciju slavnog začetnika nastavili su eminentni umetnici: Lovro Matačić, Oskar Danon, Krešimir Baranović, Živojin Zdravković, Angel Šurev, Anton Kolar, Horst Ferster, Jovan Šajnović, Vasilij Sinajski, Emil Tabakov, Uroš Lajovic, Dorijan Vilson, a od sezone 2010/2011. na ovom mestu je angažovan ugledni kineski dirigent Muhai Tang.
Vodeći nacionalni orkestar je doživeo blistave zajedničke trenutke na podijumima s umetnicima kao što su Rafael Kubelik, Malkolm Sardžent, Andre Navara, Karl Bem, Leopold Stokovski, Kiril Kondrašin, Genadij Roždestvenski, Zubin Mehta, Jehudi Menjuhin, David Ojstrah, Isak Štern, Henrik Šering, Leonid Kogan, Mstislav Rostropovič, Artur Rubinštajn, Svjatoslav Rihter, Emil Giljels, Gidon Kremer, Ivo Pogorelić, Gustav Kun, Ivan Fišer, Vladimir Krajnjev, Maksim Vengerov, Julijan Rahlin, Valerij Afanasjev, Najdžel Kenedi…
Kvalitetnom radu orkestra znatno doprinosi Fondacija Beogradske filharmonije osnovana da sistemom sponzora i prijatelja poboljša finansijsku situaciju.
Na inicijativu jednog od najvećih dirigenata današnjice Zubina Mehte, koji je Beogradskom filharmonijom dirigovao nekoliko puta, u sezoni 2005/2006. osnovan je i poseban fond za nabavku novih instrumenata koji nosi njegovo ime.

Muhai Tang, dirigent, Kina
Ugledni kineski umetnik deluje kao šef-dirigent Beogradske filharmonije, ali i umetnički direktor Šangajske filharmonije i Simfonijskog orkestra Dženđijang iz Kine, a od septembra 2009. godine i kao glavni gostujući dirigent Hamburškog simfonijskog orkestra. Prethodno je bio šef-dirigent Finske nacionalne opere u Helsinkiju. Poslednjih godina sarađuje sa velikim brojem orkestara, kao što su Simfonijski orkestar Severnonemačkog radija iz Hamburga, Filharmonija iz Osla, Petrogradska filharmonija, Malezijska filharmonija, Drezdenska filharmonija, Japanski simfonijski orkestar, Kraljevska flamanska filharmonija, Nacionalni orkestar iz Lila, Orkestar “Verdi” iz Milana, Simfonijski orkestar Tenerifa, Štutgartska filharmonija, Simfonijski orkestar iz Bilbaoa, Filharmonija Hong Konga, Strazburska i Kineska filharmonija, Simfonijski orkestar MAV iz Budimpešte.
Muhai Tang pojavljuje se kao gostujući dirigent na četiri kontinenta kao i na muzičkim festivalima u Pragu, Berlinu, Edinburgu, Veroni, Bergenu i Pekingu. Omiljen je i među publikom i među muzičarima, zahvaljujući svojoj živosti na bini i gracioznoj i prirodnoj tehnici. Radio je s mnogim istaknutim umetnicima među kojima su Mstislav Rostropovič, Jehudi Menjuhin, Jicak Perlman, Žan-Pjer Rampal, Marta Argerič i Ane-Sofi Muter.
Godine 2007. postavljen je za šefa Katedre za dirigovanje na Šangajskom konzervatorijumu, a od tada je i na mestu umetničkog direktora koncertne dvorane u Šangaju. Tang je nosilac titule počasnog dirigenta Kineskog nacionalnog simfonijskog orkestra.

sa Muzička omladina Novog Sada

nomus

Uživaj!

Saša