Oznake

, ,

izvođači:
Peter Dixon, violončelo,
BBC Philharmonic,
Yan Pascal Tortelier, dirigent

Jules Massenet (1842 — 1912) je bio francuski kompozitor.

Pre svega je operski kompozitor i nadovezuje se na tip francuske velike opere. U svojim delima stvara intimne lirske drame sa sentimentalnim prizvukom i psihološki uverljivim likovima. Komponovao je i orkestarska dela, balete, oratorijume („Marija Magdalena“), cikluse solo-pesama („Aprilska poema“), crkvenu muziku („Requiem“).

Jules-MassenetMasne je rođen u Montou, tada malom selu, a danas delu grada Sent-Etjen. Kada je imao jedanaest godina njegova porodica se preselila u Pariz, tako da je mogao da studira na Konzervatorijumu. Godine 1862. osvojio je Rimsku nagradu (Grand Prix de Rome) i proveo je tri godine u Rimu. Njegova prva opera u jednom činu izvedena je u Opéra-Comique 1867, a njegov dramatični oratorijum Marie-Magdeleine doneo mu je pohvale Čajkovskog i Gunoa.

Masne je prekinuo sa komponovanjem kako bi služio kao vojnik u francusko-pruskom ratu, ali se nakon završetka sukoba 1871. godine vratio svojoj umetnosti. Od 1878. bio je profesor kompozicije na Pariskom konzervatorijumu. Najveći uspeh postigle su njegove opere Manon (1884), Werther (1892) i Thaïs (1894). Među kasnijim zapaženim operma ističu se Le jongleur de Notre-Dame (1902) i Don Quichotte (Monte Karlo, 1910).

Neka od njegovih dela postigla su široku popularnost i često se izvode: Méditation religieuse iz opere Thaïs, Aragonaise iz opere Le Cid i Élégie za solo klavir.

Uživaj!

Saša

Advertisements