Oznake

Poznato je da su mnogi muzilčari imali poteškoća sa građenjem svojih karijera, a jedan faktora za izostanak trenutnog uspeha često je činjenica da je muzika koju stvaraju previše neobična, neočekivana, i van kalupa u odnosu na očekivanja i naviku publike.  Ipak, ukoliko je kvalitet i unikatnost prisutna, postoji barem nada da će jednoga dana rad ovih umetnika biti priznat, zapamćen i proširen.

Jedna u nizu ,,umalo zaboravljenih’’  svakako je Vashti Bunyan, britanska kantautorka koja je svoju karijeru pokušavala da gradi između 1965. I 1970.  Tokom ovog perioda, izdala je dva albuma sa pesmama koje je kritika oduševljeno prihvatala, publika odbacivala, zbunjena novim zvukom koji nije mogao biti svrstan ni u jedan postojeći žanr.  Nakon pet godina pokušaja i padova, Vashti se povukla iz muzičkog binisa i posvetila se porodici.
U međuvremenu,  evoluirali su mnogi muzilki podžanrovi, a publika je postajala sve otvorenija za nove zvuke, stilove i forme.  Do 2000. godine, ime Vashti Bunyan bivalo je sve poznatije: mnogi indie umetnici imenovali su baš nju kao glavnu inspiraciju za svoje stvaralaštvo, potražnja za njenom muzikom vrtoglavo je porasla (njene ploče prodavane su na e-bay-u i za rekordnih 2000 dolara), a kao kruna svega, Vashti Bunyan je proglašena osnivačem novog muzičkog pravca, freak folk-a.

Od 2000, Vashti nastavlja da stvara, nastupa, kreira, sarađuje sa mladim muzičarima i učestvuje u raznim umetničkim projektima koji kombinuju različite vrste umetnosti.
Nadam se da ćete uživati u numerama ove britanske dame!

Do skorog slušanja,
Tijana

Advertisements