Osnovna ideja

Ideju da napravim ovaj blog sam dobio zahvaljujući Twitter-u. „Pratio“ sam tviteraša čije je ime filmzadanas. Tvitovi nisu o filmu, već o svačemu. Samo je jedan njegov tvit dnevno preporuka koji film treba pogledati iz aktuelnog TV programa . Palo mi je na pamet da bi neko (ja) svakoga dana mogao da preporuči po kompoziciju koju bi zainteresovani  mogli da poslušaju.

Nekako mi se naslov bloga Muzika za danas nije činio odgovarajući, pa sam se odlučio  za naziv koji stoji u zaglavlju. U međuvremenu sam saznao da u osnovi istu ideju dvoje kolega iz Užica, Maja Dakić-Brković (http://majinaklasaklavira.wordpress.com) i Goran Brković  (http://goranovaklasaklavira.wordpress.com) već realizuju.

Ali, ovo bi bilo nešto malo drugačije. Preporuka se ne bi završavala na tome koju kompoziciju predlažem, već bi tu bilo i pomalo informacija o delu, kompozitoru, razlog koji me je podstakao da baš to delo preporučim, linkovi, fotografije…. Na www.zanimljivamuzika.com koleginice Marije Đokić takođe ima dosta predloga, informacija i zanimljivosti ovog tipa.

Dela koja ću vam predstavljati su možda malo manje poznata, ali su ona koja ja volim da poslušam. Izvođenja koja ću predlagati možda nisu  najinteresantnija sa  profesionalnog gledišta, ali to mi i nije cilj. Želim da predstavim delo. Možda čujete nešto što još niste  čuli. Možda vam se i dopadne.

Ukoliko je delo doživelo obrade za druge instrumente, sastave, žanrovski drugačije…, ponekad ćete bar jednu od varijanti moći da poslušate.

Predlozi će biti iz domena takozvane klasične muzike.

1 thoughts on “Osnovna ideja”

Postavi komentar